Egészségnap a felső tagozatonAz egészséges életmód felgyorsult világunkban egyre inkább égető kérdéssé vált. A munkába állók számára hátrányokat jelent a gyengeség, a fáradékonyság, a káros szenvedélyek okozta betegségek.

A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód a médiában is számtalanszor hangoztatott probléma, amivel kell, hogy foglalkozzunk, nem hunyhatunk szemet fölötte. A fiatalok értékrendje divatirányzatokat követ. Ez a fiatalkorúak számára jelent egyre nagyobb veszélyt, hisz az ilyen életvitel később nagyon sok egészségügyi gondhoz, társadalmi illetve szociális problémához, vagy legrosszabb esetben tragédiához vezethet. Általános tapasztalat, hogy a gyerekek gyakorlatilag a gyorséttermeken, a különféle chipseken, kólán nőnek fel a számítógép vagy televízió előtt ülve és a sportra vagy egyéb mozgásra legfeljebb a "jó lenne" állapotig jutnak el.

Az említett okok miatt fontos célkitűzésünknek tartjuk, hogy figyelmüket a helyes és egészséges életvitel felé irányítsuk. Ilyen megfontolásból szerveztük meg immár 3. alkalommal az Egészségnapot iskolánk felső tagozatán 2011. március 19-én.

Pálos tanár bácsi a tornateremben várta a diákokat, akik egy kis bemelegítéssel kezdték a napot. Volt pad- és bordásfal– gyakorlat, ugrókötelezés és a kevésbé népszerű felülés is. A tornateremből az osztályokba vonultak a gyerekek, ahol különböző előadások és foglalkozások közül választhattak, melyeket meghívott előadók tartottak. Barna Tibor, „iskolánk rendőre” a kerékpáros közlekedés szabályairól, Faddi Ibolya védőnő a dohányzásról és annak káros hatásairól, Neumayer István méhész a méhek életéről, a méz és a propolisz jótékony hatásairól tartott kóstolóval egybekötött előadást.Csurgó Sándor természetgyógyász a gyógynövényekkel ismertette meg a diákokat, Furjánné Ferenczy Katalin pszichológus pedig önismereti foglakozás keretében tárt tükröt a gyerekek elé. Papp Zsanett fodrász a hajápolás és sminkelés rejtelmeibe vezette be a nagyszámú érdeklődőt. Szíjné Bori Katalin és a Jamila hastánccsoport foglalkozásán főleg lányok, a Szőts Gábor vezette aikidon inkább a fiúk vettek részt. Hogy senki ne maradjon le ez utóbbi két bemutatóról, a hastáncosok és aikidósok a tornateremben mindenki előtt megmutatták, mit tudnak. A gyerekek szavaival élve: „ez nem semmi” volt!


Ezután pedig kezdődhetett a vetélkedő! 9 csapat indult az egészségért és nem utolsó sorban a fődíjért. Feladat volt a salátakészítés, „egészséges” közmondások megtalálása, zöldség- és gyümölcskóstolás és felismerés, egészségtotó, növény- puzzle és még sok játékos feladat. A verseny befejeztével kinyitott a Salátabár, ahol egészséges ételek sora várta az éhes gyereksereget. Kóstolhattak frissen facsart gyümölcsleveket és bio italokat, tejpótló italt, áfonya szörpöt és gyógyteákat, megkóstolhatták a teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsát és a magvas kenyeret, olívabogyót, valamint sokféle hazai és egzotikus gyümölcsöt. A pedagógusok meglepetésként különféle salátákkal kedveskedtek diákjaiknak.


Míg a Salátabárban fogyott a sok finom falat, kiderült, kik a helyezettek. A díjkiosztóra a tornateremben került sor. Az első helyezett Banán csapat tagjai egy strandbelépőt nyertek a tamási strandra, a második helyezett csapat tusfürdőt, a harmadik pedig fogkefét kapott az Arcadia-Reklám Kft. jóvoltából. Ekkor sziréna vijjogására lettünk figyelmesek: „Itt vannak a mentősök!”- hallatszott innen is, onnan is. Valóban, egy életmentést jöttek bemutatni a Tamási Mentőállomás dolgozói. Nagyon érdekes és egyben hátborzongató is volt bemutatójuk. Szerencsére nem sokan találkoztak eddig közvetlen közelről a mentősök munkájával. A nap folyamán egészségügyi dolgozókkal is találkozhattunk az egyik osztályteremben, hiszen a helyi orvos- asszisztensek és a védőnő folyamatosan mérték az ide látogató szülők, nagyszülők, helyi lakosok és pedagógusok vércukor- és koleszterinszintjét, valamint vérnyomását. A szűrővizsgálatokon részt vett látogatók az Arcadia-Reklám Kft.-től kapott termékmintákból (papír zsebkendő, fűszerkeverék, cukorka) és tájékoztató lapokból vihettek haza egy-egy darabot. Az iskola aulájában a program iránt érdeklődőknek plakátok hirdették az Elmex fogápolási és a Zewa termékeit.


Köszönjük szépen segítőinknek és vendégeinknek, hogy részt vettek rendezvényünkön és reméljük, jövőre újra találkozhatunk- egészségesen!

Koller Orsolya és Veldi Ágnes

A felsős Egészségnapon amellett, hogy mindenki jól érezte magát, sok-sok hasznos információval gazdagodhatott minden résztvevő. Reméljük, hogy a tartalmas és szórakoztató programokkal sikerült felhívni a figyelmet az egészség megőrzésének fontosságára. A felsős Egészségnapot Koller Orsolya és Veldi Ágnes szervezte. Köszönjük!

Laboda Katalin
Öko-vezető