Deákosok Szlovákiában!

A „Határtalanul” program segítségével az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói négy napos kiránduláson vettek részt 2019. május 28-tól a Felvidéken, Szlovákiában. A túrát az intézmény 52 iregszemcsei, magyarkeszi és felsőnyéki tanulója teljesítette.

A Határtalanul program arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a határon túli magyar történelmi, irodalmi emlékekkel, természeti kincsekkel és a határon túli magyarsággal.

Sajnos az időjárás nem fogadott minket kegyeibe, de az eső ellenére meglátogattuk Bajmóc várát, városnéző sétát tettünk idegenvezető segítségével Besztercebányán. Szállásunk a Tátra lábánál, Tátralomnicon volt.

Esőben, felhőben tettünk túrát a 2634 méter magas Lomnici-csúcsra, de a három kabinos libegővel utazás és a hógolyózás feledtette velünk a korlátozott kilátást.
Kirándultunk Késmárkra és Lőcsére, ahol beszélgettünk a települések magyar irodalmi és történelmi szerepükről. Halogattuk a túránkat a Csorba-tóhoz, hátha eláll az eső, feloszlik a felhőzet és kisüt a nap. De ez a kirándulás az esős túrákról marad emlékezetes.

Hazaúton megálltunk Kassán, ahol megnéztük a kassai főszékesegyházat, II. Rákóczi Ferenc sírját, Rodostói házának pontos mását, a színház épületét, a főteret. Utolsó programpontként rövid sétát tettünk a Szádelői-völgyben.

Rengeteg élménnyel, ismerettel és vizes esőkabáttal tértünk haza Szlovákiából, megfogadva, hogy még visszatérünk, mikor süt a Nap.

Vajda Jenő


Erdélyben Határtalanul

A „Határtalanul” program segítségével az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói négy napos kiránduláson vettek részt Romániában, Erdélyben. A túrán az iskola 41 iregszemcsei, magyarkeszi és felsőnyéki tanulója vett részt.

A Határtalanul program arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a határon túli magyar történelmi, irodalmi emlékekkel, természeti kincsekkel és a határon túli magyarsággal.

Utunk során meglátogattuk Nagyvárad, Torockószentgyörgy, Gyulafehérvár és Déva várát, a kolozsvári Szent Mihály székesegyházat és a tordai Kisboldogasszony templomot. Kolozsváron megnéztük Mátyás király szülőházát és a főtéren álló szobrát. Felejthetetlen túrát tettünk a tordai sóbányában és a tordai hasadékban.

Nemzeti színű szalagot kötöttünk Nagyenyeden a Bethlen Gábor kollégiumnál és Aradon a Vértanúk emlékművénél.

Szállásunk az Európa Nostra díjas településen, Torockón volt. A falu lakosságának 98%-a vallja magát magyarnak. Itt a néprajzi múzeumban megismerkedhettünk Aranyosszék népművészetével, iparával. Megnéztük a felújítás alatt álló vízimalmot is. A gyerekek érdeklődve figyelték, hogyan hajtják be a teheneket este a legelőről.

Meglátogattuk és ajándékot vittünk a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által működtetett torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthonba. Köszönjük a felajánlásokat a szülőknek, Az iregszemcsei iskolának és Vecsei Sándornak. A gyermekotthon és a mi gyermekeink nagyon jó hangulatú focimeccset játszottak egymással.

A négy nap elteltével mindenki rengeteg jó és szép élménnyel tért haza.

Vajda Jenő